
Q&A
Wat is molybdeen?
Molybdeen is een scheikundig element met het symbool Mo en atoomnummer 42. Het is een zilvergrijs metaal dat in de natuur voorkomt in diverse mineralen. Molybdeen wordt industrieel gebruikt in sterke, hittebestendige legeringen en als katalysator in chemische processen. Biologisch is het een essentieel sporenelement voor planten, dieren en mensen, noodzakelijk voor enzymen die stikstof en zwavel verwerken.
Wat doet Molymet Belgium?
Molymet Belgium produceert op de site in Gent verschillende kwaliteiten molybdeen die vooral gebruikt worden in de metaal- en staalindustrie zoals bruggen, pijpleidingen, gebouwen, werktuigen,…. Daarnaast produceren we ook zwavelzuur. Benieuwd naar alle toepassingen van molybdeen? Je vindt ze hier op onze site.
Molymet Belgium heeft een grote schouw staan, waarvoor dient deze?
De schouw werd gebouwd in de jaren ‘60 en diende vroeger om zwaveldioxide-emissies vrij te laten in de lucht. De schouw werd destijds zo hoog gemaakt zodat de emissies niet vrij zouden komen in de buurt. Vanaf de jaren ‘90 werd onze luchtzuiveringsinstallatie gebouwd waardoor onze luchtstromen nu volledig worden gereinigd alvorens ze in de lucht worden vrijgelaten. De schouw hoeft momenteel dus eigenlijk niet meer zo hoog te zijn, maar we laten ze zoals ze is, als stukje van ons erfgoed.
Hoe monitort Molymet de mogelijke emissie en hoe wordt dit opgevolgd?
De emissies worden periodiek gemeten en geanalyseerd door een onafhankelijk labo. We beperken ons niet alleen tot metingen op onze eigen site maar meten ook op verschillende plaatsen in de buurt. De emissienormen liggen vast in onze vergunning en in de milieuwetgeving. Onze analyseresultaten worden regelmatig gecommuniceerd aan- en opgevolgd door de betrokken overheden.
Bestaan er risico’s op gezondheidsproblemen – gelinkt aan molybdeen – bij bewoners in de omgeving van Molymet Belgium?
Neen, er is geen enkel risico voor buurtbewoners gelinkt aan molybdeen. Daar zijn de wetenschappelijke onderzoeken het over eens.
Kan ik groenten uit mijn moestuin eten of eieren van mijn eigen kippen gebruiken?
Ja, molybdeen is een essentieel element voor mens en dier en komt standaard voor in onze voeding zoals peulvruchten, volkoren granen en noten. Molybdeen is noodzakelijk voor een goed functionerend lichaam. Wanneer er meer molybdeen wordt opgenomen dan het lichaam nodig heeft, wordt het overtollige via de urine uitgescheiden. Er is dus geen enkel risico met betrekking tot molybdeen bij het eten van zelfgekweekte groenten of eieren.
Kan molybdeen kanker veroorzaken?
Neen, molybdeen zelf is niet kankerverwekkend. Er bestaat echter een vermoeden dat molybdeentrioxide mogelijks kankerverwekkend zou kunnen zijn bij langdurige inademing dichtbij de bron. Deze vorm van molybdeen komt enkel voor in afgesloten werkruimtes die nauwlettend gemonitord worden en waar onze collega’s dagelijks werken onder de meest veilige omstandigheden.
Zijn er mogelijke gezondheidsrisico’s voor dieren bij blootstelling aan molybdeen?
Neen, zolang er voldoende koper aanwezig is in het veevoeder, is er geen risico. Bij een verstoord evenwicht tussen koper en molybdeen kan er molybdenosis optreden, maar dit komt enkel voor bij tweehoevige herkauwers (zoals runderen en schapen). Dit evenwicht wordt doorgaans eenvoudig hersteld door koper aan het veevoeder toe te voegen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er geen gevallen van molybdenosis zijn in de buurt.
Wat is molybdenosis?
Molybdenosis is een aandoening die enkel tweehoevige herkauwers (runderen, schapen, …) kan treffen. De aandoening wordt veroorzaakt door een onevenwicht tussen koper en molybdeen in het lichaam van deze dieren. Bij de symptomen van molybdenosis horen o.a. manke poten, waterige diarree en een doffe vacht.
Bestaat er in de omgeving van Molymet Belgium een risico op kopertekort?
Ja, door het houden van dieren op gronden die van nature arm zijn in koper, wat “primair kopertekort” noemt. De Kanaalzone heeft historisch gezien een te laag kopergehalte in de grond. Binnen de landbouw is het gebruikelijk om dan koper toe te voegen aan het veevoeder door o.a. likstenen of -emmers. Ook andere regio’s in België hebben van nature een primair kopertekort.
Waarom geeft Molymet Belgium voedingssupplementen aan veehouders in de buurt?
Vanuit goed nabuurschap, wil Molymet Belgium een goede relatie behouden met haar buren. De voedingssupplementen bevatten o.a. koper, zink, calcium, jodium,… en worden volledig vrijwillig gegeven. Dit kadert in onze visie van verantwoord maatschappelijk ondernemen, waar we mee willen werken aan de omgeving waarin we gelegen zijn: dat gaat van sponsoring van scholen en lokale events, tot het aanleggen van extra groenzones op privéterrein en het ondersteunen van veehouders in de buurt.
Kan je molybdeen vergelijken met PFAS?
Neen, PFAS en molybdeen zijn onmogelijk met elkaar te vergelijken. Waar PFAS een chemisch product is vreemd aan de natuur, is molybdeen een essentieel element dat in de natuur voorkomt in diverse mineralen. Het is een essentieel sporenelement voor planten, dieren en mensen, noodzakelijk voor enzymen die stikstof en zwavel verwerken.
Waar kunnen veehouders, buurtbewoners of bedrijven met vragen of bezorgdheden over molybdeenuitstoot terecht?
Wie vragen of bezorgdheden heeft, kan steeds terecht bij Molymet Belgium. Veehouders uit de omgeving worden bovendien uitgenodigd voor de infosessies die elke twee jaar door de gemeente worden georganiseerd.
Onze contactgegevens vind je hier op onze website.